Landelijke verplaatsingsregeling veehouderijen met piekbelasting (Lvvp): bedrijfsverplaatsing
Projectinformatie
De subsidie Lvvp-bedrijfsverplaatsing is voor veehouderijen die onder de aanpak piekbelasting vallen. Het maakt niet uit welke diersoorten u houdt.
U kunt subsidie krijgen als de stikstofneerslag van uw veehouderijlocatie op een overbelast Natura 2000-gebied (stikstofvracht) 2.500 mol of hoger is. Dit is de drempelwaarde voor de aanpak piekbelasting en de Lvvp. Wilt u de stikstofvracht van uw locatie weten? U berekent dit met de AERIUS Check. Na het invullen ziet u direct of uw locatie uitkomt op of boven de drempelwaarde. Meer hierover leest u bij AERIUS Check invullen.
De subsidie Lvvp-bedrijfsverplaatsing is bedoeld voor verplaatsing van uw bedrijf. U kunt subsidie krijgen voor de kosten (exclusief btw) voor:
Voor uw aanvraag is het belangrijk om te weten wat een bouwwerk (gebouw) en wat een voorziening is. De subsidievoorwaarden zijn namelijk verschillend.
Weet u van een nieuwe locatie de marktwaarde van de gebouwen? En de vervangingswaarde van de gebouwen op uw oude locatie? Met de rekentool hieronder maakt u een inschatting van het maximale subsidiebedrag voor:
Wilt u een inschatting maken van het hele subsidiebedrag? Hiervoor kunt u de Begrotingstool Lvvp-bedrijfsverplaatsing gebruiken. U vindt deze bij Begroting.
Werkzaamheden mogen pas beginnen nadat u uw aanvraag heeft ingediend. Anders krijgt u geen subsidie. Dus:
U krijgt een ontvangstbevestiging wanneer uw aanvraag bij ons binnen is. Daarna mag u de werkzaamheden laten beginnen. Maar dat is wel voor uw risico. Als u een afwijzing krijgt, betaalt u alle kosten zelf. U kunt ook wachten tot u een toewijzing heeft. Tip: zet in uw contracten dat ze niet gelden als u deze subsidie niet krijgt (voorbehoud van toewijzing subsidie).
Benieuwd naar het aantal aanvragen voor de Lvvp-bedrijfsverplaatsing? Met de afbeelding hieronder houden wij u op de hoogte.
Voor deze subsidie moet u voldoen aan de volgende voorwaarden:
U kunt uw aanvraag voorbereiden door de AERIUS Check in te vullen en documenten te verzamelen die u moet meesturen. U kunt ook iemand machtigen om de aanvraag voor u te doen.
U berekent de stikstofvracht van uw veehouderijlocatie met de AERIUS Check. Als u begint met invullen, ziet u de velden Type en Rekenjaar. Deze staan standaard op Referentie en 2025. Dit klopt, dus u hoeft dit niet te veranderen. In de AERIUS Check staat daarnaast dat u een berekening doet voor de Lbv(-plus). U ziet de naam Lvvp dus niet staan, maar u kunt deze berekening hier wel voor gebruiken.
In de AERIUS Check vult u ook informatie in over uw dieren. Hiervoor gebruikt u het gemiddelde aantal landbouwhuisdieren dat u in 2023 op uw locatie heeft gehouden.
Is dit aantal niet representatief voor het aantal dieren dat u de laatste jaren hield? Dan mag u 2021 of 2022 als referentiejaar gebruiken. U moet in uw aanvraag wel uitleggen waarom 2023 voor u niet representatief was. Hiervoor stuurt u bewijs mee.
Voldoet uw locatie met deze jaartallen niet aan de drempelwaarde van 2500 mol? Dan mag u een berekening uit 2023 of 2024 gebruiken. Daarin gebruikt u 2021 als referentiejaar.
Een handleiding voor de AERIUS Check vindt u op de website Levend Landschap. Heeft u vragen over de AERIUS Check? Neem dan contact op met de helpdesk van BIJ12.
Heeft u een volièrestal of een melkveestal met een emissiearme vloer? Deze stallen stoten meer stikstof uit dan gedacht. Daarom mag u andere gegevens invullen bij de uitstoot van uw stal. Hoe u dat doet, leest u in de handleiding Overzicht aangepaste emissiecijfers (Rav-codes) AERIUS Check op de website over de AERIUS Check.
Voor uw subsidieaanvraag heeft u de volgende bijlagen nodig. Heeft u eerder subsidie voor Lvvp-haalbaarheidsonderzoek aangevraagd? En heeft u daarbij een of meer van deze bijlagen aangeleverd? Dan hoeft u dat bij de aanvraag van Lvvp-bedrijfsverplaatsing niet opnieuw te doen.
Belangrijk: als het bedrag van een of meer offertes van dezelfde leverancier hoger is dan € 25.000 (exclusief btw), dan vraagt u een vergelijkbare offerte op bij een andere leverancier. Beide bedrijven moeten onafhankelijk van elkaar zijn. U kiest voor de goedkoopste offerte.
U kunt deze subsidie aanvragen van 6 januari 2025, 09:00 uur tot en met 30 november 2027, 17:00 uur. U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 3 met machtiging 3 nodig.
Staat u voor belangrijke keuzes voor de toekomst van uw veehouderij? Zoals innoveren, omschakelen, verplaatsen of stoppen? Zo’n keuze kan ingrijpend zijn. Zeker als uw bedrijf al generaties in de familie is. Als u wilt, kunt u daarbij persoonlijke ondersteuning krijgen van een zaakbegeleider. Naast de diensten van uw eigen bedrijfsadviseur (met of zonder BAS-certificaat). De zaakbegeleider is vrijblijvend en kost u niks. Vraag uw zaakbegeleider aan op Persoonlijke ondersteuning zaakbegeleider.
Wij behandelen alle aanvragen op volgorde van binnenkomst. In deze volgorde verdelen we ook de subsidie over de volledige en goedgekeurde aanvragen.
Komen we op een dag boven het beschikbare budget? Voor de aanvragen die we die dag ontvangen, bepalen we met een loting de volgorde van behandeling.
Hebben wij uw aanvraag ontvangen? Dan controleren wij of u alle informatie heeft ingeleverd die wij nodig hebben. Als uw aanvraag niet volledig is, vragen wij u om aanvullende informatie. Is uw aanvraag volledig? Dan bekijken wij of u aan de regels van de subsidie voldoet.
U ontvangt binnen 8 weken een beslissing over uw aanvraag. Dit kan maximaal 8 weken langer duren. In de beslisbrief staat of u de subsidie krijgt en hoeveel.
Loopt uw bedrijfsverplaatsing anders dan u had verwacht? Wilt u zelf iets wijzigen? Uitstel aanvragen? Of uw subsidieaanvraag intrekken? Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door. U regelt dit via Aanvraag beheren op Mijn RVO.
U stuurt elk jaar tussenrapportages over uw bedrijfsverplaatsing. In de beslisbrief leest u meer informatie hierover. U regelt dit binnenkort op Mijn RVO.
Heeft u alle werkzaamheden afgerond waarvoor u subsidie krijgt? Dan vraagt u vaststelling van uw subsidie aan. Dit betekent dat wij het definitieve subsidiebedrag bepalen. U regelt dit binnen 13 weken na het einde van uw bedrijfsverplaatsing op Mijn RVO.
Na de vaststelling van uw subsidie maken wij deze gegevens openbaar:
Deze gegevens blijven 10 jaar openbaar.
De stikstofaanpak heeft als doel om de stikstofneerslag op Natura 2000-gebieden naar beneden brengen. De aanpak is gericht op ongeveer 3.000 bedrijven die de meeste stikstofneerslag op Natura 2000-gebieden veroorzaken. Dit zijn vooral agrarische bedrijven maar ook enkele industriële bedrijven. Deelname aan de aanpak is vrijwillig. Kijk voor meer informatie op Levend Landschap.